Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

18 mai JOURNÉE INTERNATIONALE DES MUSÉES 18 Μαίου ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

             JOURNÉE  INTERNATIONALE  DES  MUSÉES
             "Visitons LOUVRE" !  "Ας  επισκεφθούμε" το ΛΟΥΒΡΟ !


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαίου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2015): «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» και τιμώμενο μουσείο είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/29#ixzz3aR51f017

Chaque année depuis 1977, la Journée internationale des musées est célébrée autour du 18 mai, à travers le monde. Cette journée est l'occasion de sensibiliser le grand public aux enjeux des musées dans le développement de la société.
Le Comité consultatif de l’ICOM définit le thème de cette journée, qui, compte tenu de la diversité des pays, sera organisée sur une journée, un week-end, une semaine voire sur un mois.
Des Amériques à l’Océanie en passant par l’Europe, l’Asie et l’Afrique, cette manifestation internationale bénéficie d’une réelle popularité. Ces dernières années, la Journée internationale connaît une participation record avec près de 30 000 musées qui organisent des animations dans plus de 120 
pays.http://icom.museum/activites/journee-internationale-des-musees/L/2/

Μέσα από ένα όμορφο vidéo ας "επισκεφθούμε" εικονικά κι ας γνωρίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία της Γαλλίας και  του κόσμου, το Λούβρο.


                             LE MUSÉE DU LOUVRE            ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ
Το μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και στις αίθουσές του φιλοξενεί 35.000 έργα τέχνης, σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ενδεικτικό για το μέγεθος της πλούσιας συλλογής του μουσείου είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (8%) των αποκτημάτων του εκτίθενται, καθώς το σύνολο της συλλογής του περιλαμβάνει περισσότερα από  445.000 κομμάτια.
Μουσείο Λούβρου
Το Λούβρο έφτασε στη σημερινή του μορφή περνώντας από διάφορες φάσεις, αφού αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στη σημερινή του έκταση.
Μουσείο Λούβρου
Η κύρια είσοδος του μουσείου είναι μια ογκώδης πυραμίδα από γυαλί, η οποία κατασκευάστηκε το 1989 από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M. Pei, προκαλώντας αρχικά αρνητικές αντιδράσεις, καθώς ο σχεδιασμός της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλασική κατασκευή των παρακείμενων κτιρίων. Σκοπός του Pei ήταν να εισχωρεί το φως του ήλιου μέχρι το υπόγειο, ενώ επιθυμούσε να δημιουργήσει μια ευρύχωρη είσοδο για το μουσείο χωρίς να πειράξει καθόλου τα αρχαία κτίρια.
Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πρώτο έργο τέχνης που μπήκε στη συλλογή του ήταν ο περίφημος πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν γαλλική ζωγραφική και γλυπτική, ιταλική ζωγραφική και γλυπτική, ολλανδική ζωγραφική, αντικείμενα τέχνης (ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες), αιγυπτιακές, ελληνικές και ανατολικές αρχαιότητες και την ισλαμική τέχνη.
Εκτός από τη «Μόνα Λίζα» που αναφέραμε παραπάνω, αξίζει να θαυμάσετε την «Αφροδίτη της Μήλου» αλλά και τη «Νίκη της Σαμοθράκης», επίσης τα άλογα του Μαρλί και τη Σχεδία της Μέδουσας, τον πίνακα του Τεοντόρ Ζερικό αλλά και το περίφημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου «Ο Θνήσκος Σκλάβος».
Και μην ξεχνάτε ότι για να περιηγηθείτε σε ολόκληρο το μουσείο χρειάζεστε μια ολόκληρη εβδομάδα!
Πηγή : http://www.pameparisi.gr/
Μουσείο Λούβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου