Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Charles Perrault - Σαρλ Περώ ο παραμυθάς

Charles Perrault le père des contes !
Σαρλ Περώ ο Γάλλος παραμυθάς, πατέρας των πιο διάσημων παραμυθιών !


Charles Perrault est un auteur français du XVIIème siècle, né en 1628 et mort en 1703 à Paris. Il est très connu pour ses nombreux contes encore racontés de nos jours, comme par exemple Le Petit Chaperon rA la mort de sa femme il se consacre à l'éducation de ses enfants et s'intéresse aux contes.
C'est dans les dernières années de sa vie qu'il publie les contes qui l'on rendu célèbre jusqu'à nos jours : ouge ou Cendrillon.

Biographie

Charles Perrault est né dans une famille bourgeoise, c'est le cadet d'une famille de sept enfants. Il fait des études littéraires au collège de Beauvais à Paris. Il se passionne pour les textes sacrés et l'histoire de France. Il devient avocat en 1651, mais ce métier l'ennuie.
Plus tard, en 1663, il est chargé par Colbert, ministre de Louis XIV, de la politique artistique et littéraire. Il aide les auteurs à recevoir des pensions importantes et entre à l'Académie française. Il écrit des textes parodiques et des poème.
A la mort de sa femme il se consacre à l'éducation de ses enfants et s'intéresse aux contes.
C'est dans les dernières années de sa vie qu'il publie les contes qui l'on rendu célèbre jusqu'à nos jours.

Σαρλ Περώ: Η Google τιμά με doodle 388 χρόνια του Γάλλου παραμυθά



Με το σημερινό της doodle, η Google τιμά τον Γάλλο λαογράφο και συγγραφέα Σαρλ Περώ. Όταν ο συγγραφέας και λαογράφος Σαρλ Περώ αποφάσισε να καταγράψει τα κλασικά παραμύθια της εποχής του για να κοιμίζει ευκολότερα τα παιδιά του δεν θα μπορούσε στα σίγουρα να πιστέψει ότι οι εξωραϊσμένοι μύθοι του θα εγκαινίαζαν ένα νέο λογοτεχνικό είδος.

Ποιος ήταν ο Σαρλ Περώ (Perrault)

Ο Σαρλ Περώ γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1628 στο Παρίσι ως ένα από τα εφτά παιδιά μιας μεγαλοαστικής οικογένειας. Ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.
Τα παραμύθια του Περώ αποτελούσαν εξωραϊσμένη μεταγραφή προφορικών παραδόσεων που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά και κυκλοφόρησαν σε μια συλλογή οχτώ λαϊκών μύθων, οχτώ παραμύθια δηλαδή που πλέον γνωρίζει καλά κάθε μικρό και μεγαλύτερο παιδί του πλανήτη: από τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα και την Ωραία Κοιμωμένη μέχρι τον Κοντορεβυθούλη και τον Παπουτσωμένο Γάτο!
Παρά το γεγονός ότι τα παραμύθια ήταν ήδη γνωστά στον καιρό του, παρέμεναν πάντα σε προφορική μορφή και ήταν η δική του πένα που θα τα έσωζε από τη λήθη και θα τα ενθρόνιζε στην περίβλεπτη θέση που κατέχουν σήμερα, δίνοντάς τους ταυτοχρόνως και διδακτική χροιά παραλλάσσοντας τα τέλη τους.
Κι έτσι οι ιστορίες που διάβαζαν οι γονείς του Μεσαίωνα για να κοιμίζουν τα παιδιά τους θα χρησιμοποιούνταν στους αιώνες που θα έρχονταν για την ίδια ακριβώς δουλειά, αν και πλέον ήταν σοβαρό λογοτεχνικό είδος, καθώς η ποιητική πένα του Περώ τα μεταμόρφωσε και τους έδωσε τη λογοτεχνικότητα που εξασφάλισε την αθανασία τους στον χρόνο…
Διαβάστε περισσότερα εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου